Tartaletki z twarogiem na migdałowym spodzie.

17:22


Pomiędzy pracą, nauką do kolejnych zaliczeń i pisaniem artykułu ciężko jest znaleźć czas na bloga, gotowanie i robienie zdjęć. Nie ma jednak nic lepszego niż zasłużona przerwa od obowiązków, z zieloną herbatą i czymś słodkim, ale bardzo zdrowym - od razu wracają chęci!

Tym razem pokusiłam się na mały eksperyment sernikowy. Wiem już, że mąka migdałowa świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju spodów pod ciasto, więc postanowiłam skorzystać w końcu z jednego z bożonarodzeniowych prezentów (ceramicznych naczyń do pieczenia) i zabrałam się za tartaletki na migdałowym spodzie, z jabłkami i twarogiem.

Tarty robi się naprawdę szybko, a mała ilość składników i łatwość wykonania sprawiły, że na pewno będę robiła je częściej. Smakują świetnie, a słodkość i owoce można dostosować do własnych preferencji - czego chcieć więcej! 



Czego potrzebujesz? (porcja na 3 małe tarty)

Ciasto:
- 4 łyżki mąki migdałowej
- 5 łyżek mąki gryczanej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 jajko
- 1 łyżka brązowego cukru

Ser:
- kostka twarogu półtłustego 250g
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 1/4 jabłka (może być każdy inny owoc, np. coś kwaśnego dla przełamania smaku)

Składniki na ciasto łączymy ręką i dzielimy na trzy części.
Przy pieczeniu wykorzystałam ceramiczne foremki o wielkości 12,5 cm - 3 cm.
Z racji tego, że ciasto jest dość tłuste (zarówno ze względu na mąkę migdałową, jak i olej kokosowy), to nie ma potrzeby dodatkowego natłuszczania foremek - ciasto odchodzi bez najmniejszego problemu.

Ciasto wykładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut do podpieczenia.


Twaróg blendujemy z jajkiem, cynamonem i miodem na jednolitą, gładką masę.

Na podpieczone ciasto wykładamy cienkie plasterki jabłka i przykrywamy przygotowanym twarogiem. Wstawiamy bo piekarnika na około 20 minut. Ciasto wykładamy z foremek dopiero po ostygnięciu, delikatnie podważając je widelcem. 




You Might Also Like

9 komentarze

  1. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I kolejny pyszny przepis u Ciebie :D pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojj to jest mój faworyt ostatnich dni! :D A jaki pożywny! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie moje smaki, ale wygląda fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. paryska88.blogspot.com28 stycznia 2015 18:59

    Nie jadłam jeszcze takich, wyglądają na bardzo apetyczną przekąskę.
    A ten twaróg na zdjęciu to tak wygląda upieczony?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jest aż tak żółty - niestety słońce w moim mieszkaniu wpada w niezbyt ciekawych miejscach i w małych ilościach, więc podkręcam delikatnie zdjęcia w programie. Ale jest tam miód i cynamon, które nadają koloru, a do tego ser po upieczeniu trochę żółknie :) Ostatnie zdjęcie przedstawia praktycznie taką samą kolorystkę jak w rzeczywistości.

    OdpowiedzUsuń

Archiwum bloga

Partnerzy

Jestem Fitbeactive.pl Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów JemyZdrowo.pl