Gryczanka w odsłonie tropikalnej.

15:26


Z reguły staram się nie wrzucać zbyt dużej ilości przepisów owsianek/gryczanek/jaglanek, bo ich wersji jest tysiące i każdy lubi co innego. Jednak tym razem postanowiłam podzielić się z Wami bardzo fajną kompozycją smakową. Gryczanka ma ciekawy kwaskowy posmak, dzięki kombinacji kiwi i granatu. Do tego wiórki kokosowe i mamy iście egzotyczną propozycję śniadaniową
Płatki gryczane bez dwóch zdań są moją ulubioną odmianą płatków śniadaniowych - nie mają goryczki tak jak płatki jaglane i mają znacznie przyjemniejszą konsystencję niż płatki owsiane. Ostatnio zamówiłam aż 4 paczki tego specjału! :)


Czego potrzebujesz?
- 60 g płatków gryczanych (ilość oczywiście modyfikujcie według własnych potrzeb)
- około 1 szklanki mleka sojowego
- 1 kiwi
- 1/2 granatu
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1-2 łyżki amarantusa ekspandowanego

Płatki, siemię lniane, cynamon i wiórki kokosowe zalewamy mlekiem i stawiamy na mały ogień. Gotujemy przez około 5 minut, a następnie przekładamy do miski. 

Kiwi obieramy i kroimy w plasterki, a następnie kładziemy na wierzch gryczanki. Granat obieramy (uwaga na pryskanie! Zaopatrzcie się lepiej w fartuch lub czarną bluzkę) i połowę owocu wrzucamy do miski. Dosypujemy amarantus i gotowe! 


You Might Also Like

6 komentarze

  1. Patrząc na takie kolory aż chcę się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawda? Na dworze ponuro, a tu taka radość na talerzu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie smaczne i pożywne śniadanie :)
    Ale powiem Ci, ze to dość nietypowe, że lubisz najbardziej płatki gryczane :) Mnie tez one smakują, ale wiele osób narzeka na nie :P No, ale wiadomo na diecie bezglutenowej nie masz aż takiego wielkiego wyboru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczę, to ja tego nie rozumiem :D Na początku byłam bardzo sceptyczna do nich, bo byłam pewna, że będą bardzo podobne po prostu do kaszy gryczanej. Ale według mnie mają fajny delikatny smak, zero goryczy, a do tego idealnie komponują się z mlekiem sojowym i owocami. No ale każdy ma inne preferencje - ja przy nich obstaję! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoja gryczanka to już uczta dla oczu, ślicznie wygląda. Chętnie dostałabym taką na śniadanie ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. To zapraszam :D Dziś koleżanka zajadała się wersją z bananem i powidłami śliwkowymi - pierwszy raz jadła gryczankę i stwierdziła, że jest genialna ;)

    OdpowiedzUsuń

Archiwum bloga

Partnerzy

Jestem Fitbeactive.pl Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów JemyZdrowo.pl