Bardzo piernikowe pierniczki bezglutenowe.

11:55


Są! Moje pierwsze w życiu, własnej roboty, bezglutenowe pierniczki, o bardzo aromatycznym smaku, miękko-kruche. Musiałam schować je skrzętnie przed Tatą, bo wczoraj późnym wieczorem kilka razy wyszedł z sypialni chwycić kolejną sztukę :)

Początki łatwe nie były - trzykrotnie wrzucałam ciasto z powrotem do miski, gdy nie byłam w stanie odkleić ciasta od silikonowej maty, aby przełożyć je na papier do pieczenia. Dopiero mocne podsypywanie mąką kukurydzaną dało zamierzany efekt - oto i one:


Czego potrzebujesz?
- ok. 350 g. mąki: pół na pół gryczanej i ryżowej
- mąka kukurydziana do podsypywania
- 1/3 szklanki mleka sojowego
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżki roztopionego masła
- szklanka brązowego cukru
- 3/4 opakowania przyprawy do piekarnia (u mnie taka najbardziej naturalna, gdzie w składzie są tylko przyprawy, bez mąki i wzmacniaczy)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- białko jajka do smarowania pierniczków


Mąkę wymieszać z przyprawami, cukrem, sodą i jajkami. Masło roztopić, ostudzić i dodać do masy.
Mleko sojowe lekko podgrzać i wlewać do reszty składników, mieszając. Ciasto nie powinno się lepić. Jeżeli będzie się lepiło, dosypać mąki (gryczanej, ryżowej, kukurydzianej.)
Matę/stolnicę wysypać mąką kukurydzianą i wyłożyć na nią część ciasta. Polecam z góry ciasto też obsypać mąką, bo gwarantuję, że będzie przyklejało się do wałka. Rozwałkować ciasto na grubość ok. centymetra (pierniczki ładnie urosną i wg mnie smakują lepiej jak są troszkę grubsze) i wykrajać pierniczki. Przekładać na papier do pieczenia, posmarować z góry roztrzepanym białkiem jajka i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 10-12 minut.

Prawdopodobnie będę je ozdabiała, ale bez dodatków smakują świetnie!


You Might Also Like

4 komentarze

  1. Wyglądają bardzo apetycznie;)
    Co roku robiłam różności z ciasta piernikowego i rozdawałam w prezencie rodzinie i nie tylko, a w tym roku wena twórcza mnie opuściła, a szkoda, sprawiało mi to ogromną frajdę.

    OdpowiedzUsuń
  2. To wysyłam Ci trochę mojej weny, bo może jeszcze zdążysz coś upichcić! Polecam marchewkowca, jest naprawdę prosty i baaardzo smaczny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie!
    Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  4. O wow! Jaki fajny foremkowy łoś! :)
    Nigdy mi nie przyszło do głowy, że można zrobić pierniczki świąteczne inaczej niż tradycyjnie :)

    OdpowiedzUsuń

Archiwum bloga

Partnerzy

Jestem Fitbeactive.pl Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów JemyZdrowo.pl