Odżywcze batony dla alergików!

16:41


Wiecie jak trudno jest znaleźć w sklepie przekąskę dla alergików? Na szczęście takie sytuacje, w których nie mam ze sobą "swojego" jedzenia zdarzają się rzadko - nauczyłam się już nie wychodzić z domu, bez chociaż czegoś małego do skubnięcia. Cały czas staram się więc rozszerzać paletę dań i przekąsek, które mogę zabrać ze sobą do torebki. 



W internecie przewija się ogrom zdjęć i przepisów na niesamowicie apetyczne batoniki musli, proteinowe, pożywne, zdrowe i sycące! Patrząc na nich marzą mi się własne wyroby tego typu, bo sklepowe oczywiście pozostawiają wiele do życzenia - pomijając fakt, że nie znalazłam do tej pory takich, w których nie ma produktów niewskazanych w mojej diecie. 

To samo zresztą ma się z przepisami w internecie: zawierają masę orzechów, otręby pszenne, płatki zbożowe, czekoladę, itd. itd.

Już robiąc spód do tarty słonecznikowo-daktylowej, doszłam do wniosku, że masa idealnie nadaje się do bazy na batoniki. Do tego dorzucę trochę otrębów gryczanych, suszonych owoców, pestek dyni i powinno wyjść coś pysznego, zdrowego i przede wszystkim - dozwolonego. W takich chwilach kocham swoją dietę! :)

Czego potrzebujesz?
- 2 szklanki słonecznika
- 12-14 daktyli
- 4 łyżki otrębów gryczanych
- po 2 pełne łyżki:
* jagód goji,
* pestek dyni,
* żurawiny suszonej,
* wiórek kokosowych,
* siemienia lnianego,
* płatków jaglanych,
- łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka karobu
- łyżka miodu dla osłody, ale bez miodu też są smaczne :)

Tak naprawdę dodatki można zmieniać. Jak nie masz alergii na orzechy, śmiało je dorzuć. Wolisz kakao niż karob? Droga wolna! :)



Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut.
W tym czasie płatki jaglane i siemię lniane zalewamy bardzo małą ilością gorącej wody - tylko tyle, żeby powstała gęsta papka. Do tego dosypujemy: 2 łyżki otrębów gryczanych (pozostałe dwie zostawiamy później, to obtoczenia batonów), jagody goji, pestki dyni, żurawinę, wiórki kokosowe, cynamon i karob. Wszystkie składniki mieszamy.

W blenderze mielimy słonecznik, który po kilku minutach powinien zacząć wydzielać tłuszcz. Po odpowiednim czasie odsączamy daktyle i wrzucamy do blendera wraz ze słonecznikiem. Długo blendujemy, aż powstanie gęsta, lepiąca się masa. Można dodać łyżkę lub dwie wody, żeby masa lepiej się związała. Przekładamy ją do miski, z przygotowanymi wcześniej bakaliami i owocami - wszystko dokładnie mieszamy. Masa będzie bardzo gęsta i oporna - ja dolałam około 4-5 łyżek wody w trakcie, aby łatwiej się mieszało, ale nie przesadźcie - konsystencja musi być bardzo gęsta i dobrze związana.



Tak powstałą masę przekładamy do foremki do  chleba, wyłożonej papierem do pieczenia. Z góry posypujemy ją otrębami gryczanymi - wklepujemy je i wyrównujemy.
Odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia wyciągamy papier z foremki, kroimy masę na wąskie paski i każdy z nich obtaczamy w otrębach gryczanych.

Voila! :)


You Might Also Like

14 komentarze

  1. Jakie pyszności :-)
    Też ostatnio szukałam odpowiedniego przepisu na batony, które mogę zabrać do torebki i mieć tak na w razie czego... brakuje mi jagód goi i daktyli, nic straconego, jutro idę na zakupy i do dzieła...
    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagody możesz spokojnie zastąpić np. rodzynkami lub pominąć :) Ale daktyle są niezbędne, bo zlepią zmielony słonecznik.

      Również pozdrawiam i mam nadzieję, że będą Ci smakowały!

      Usuń
  2. Uwielbiam tego typu batony, sama często je robię. Możesz je kupić w sklepach typu eko-delikatesy. Są to produkty głównie sprowadzane z Niemiec (z etykietą po Polsku). Masz słodycze w wersji gluten-free, vegan, raw vegan itp. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudownie, dziękuję za cynk! :) Jestem ciekawa ich ceny...? Bo podliczyłam koszt mniej więcej jednego takiego batonika i wyszło mi 1zł :)

      Usuń
  3. Dziękuję za podpowiedź, ale rodzynek nie mogę jak się ostatnio dowiedziałam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ich akurat nie lubię ;) To może po prostu więcej żurawiny? Albo pokrojone drobno suszone morele...? Ale to tylko jakbyś jagód nie dostała, bo jednak mają moc zdrowych właściwości ;)

      Usuń
  4. Prawdziwa bomba zdrowia i składników odżywczych! To ja rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo nie wszystkie słodkie grzeszki muszą być niezdrowe, prawda? ;)

      Usuń
  5. batoniki rewelacyjne i pełne zdrowia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak pysznie wygląda, a ja tak nie mam cierpliwości do kuchennych rewolucji.... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi najczęściej najlepsze rzeczy wychodzą na spontanie i gdy zupełnie nie mam czasu na kombinowanie, więc łączę składniki na hura. Czasem wyjdzie, czasem nie :D

      Usuń
  7. Wow, superaśnie wyglądają na zdjęciach te batony!!
    Muszę przetestować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojjj, gorąco polecam! U mnie zrobiły furorę ;)

      Usuń

Archiwum bloga

Partnerzy

Jestem Fitbeactive.pl Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów JemyZdrowo.pl