Gęsty krem dyniowy z olejem z pestek dyni

17:28


Jak obiecałam, tak zrobiłam - kolejny krem!
Tym razem bardzo popularny ostatnimi czasy krem z dyni. Gęsty, nieziemsko pachnący i bardzo rozgrzewający, dzięki niewielkiej ilości białego wina. 


Przepis dostałam od Babci, u której ostatnio miałam przyjemność zjeść ten krem. Smak był naprawdę cudowny, więc z radością przyjęłam kartkę z przepisem i przy najbliższej okazji zrobiłam pierwsze, bardzo udane podejście. Cały gar zupy zniknął zbyt szybko...

Czego potrzebujesz? 
- ok. 1 kg dyni (już obranej, oczyszczonej)
- 4 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 por
- 2 cebule
- 150 ml wina białego, wytrawnego/półwytrawnego
- 2 kostki bulionowe
- olej
- ok. 1 litr wody
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz dla smaku
- 1/2 papryczki chilli (bez pestek) lub kilka pestek chilli (ja użyłam grysu)



Wszystkie warzywa obieramy i podsmażamy w dużym garnku na niewielkiej ilości oleju przez 2-3 minuty. W osobnym garnku przygotowujemy litr bulionu. Do warzyw dolewamy wino i gotujemy pod przykryciem kilka kolejnych minut. Doprawiamy wymienionymi przyprawami i zalewamy warzywa bulionem. Gotujemy 30-40 minut, do momentu kiedy warzywa będą bardzo miękkie. Zdejmujemy z palnika i całość dokładnie blendujemy na gładką kremową masę. Jeżeli będzie taka potrzeba, to można dolać wody.

Podajemy z łyżką oleju z pestek dyni oraz prażonymi pestkami dyni i delektujemy się...

You Might Also Like

4 komentarze

  1. konsystencja tej zupy wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo taka jest! Z tych proporcji co podałam powinien wyjść idealny krem, bez żadnego zagęszczania mąką czy śmietaną :)

      Usuń
  2. Uwielbiam dyniowe kremy, ten wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Archiwum bloga

Partnerzy

Jestem Fitbeactive.pl Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów JemyZdrowo.pl