Owoce pod kokosową pierzynką!

21:04


Nigdy nie sądziłam, że tak nagle pokocham kokos, którego po prostu szczerze nie lubiłam. Zaczęło się od przygotowania własnego mleka kokosowego i mąki (jako produkt uboczny), następnie wprowadziłam do kuchni olej kokosowy, a teraz nie wyobrażam sobie owsianki bez dodatku wiórków.

W ramach projektu Różowej Klary na ten tydzień przewidziany był post, pt. "Odkrycie kulinarne" - muszę przyznać, że miałam niemały problem, o czym napisać, bo tak naprawdę od grudnia non stop próbuję nowych rzeczy, a w kuchennych szafkach co rusz pojawiają się nowe produkty. Soczewica, soja, szeroka gama bezglutenowych mąk, pestki, karob, stevia... Można wymieniać i wymieniać. Ale ostatnimi czasy na pierwsze miejsce wysunął się właśnie ten niepozorny kokos. 

http://www.news.com.au/lifestyle/food/health-benefits-of-coconut-oil/story-fneuz8wn-1226977855882
O zdrowotnych właściwościach kokosu można by napisać książkę. Od dłuższego już czasu promowany jest olej kokosowy, pod hasłem: najzdrowszy olej na świecie. Smażąc na nim, na pewno nie trzeba obawiać się przyswajania przez organizm szkodliwych tłuszczy. Wręcz przeciwnie - jest bardzo zalecany w dietach, ponieważ korzystnie wpływa na obniżenie tzw. tłuszczu brzusznego. Do tego ma szereg właściwości leczniczych: grzybobójczych, przeciwzapalnych, antywirusowych, pomaga w walce z takimi dolegliwościami jak trądzik, bóle menstruacyjne, problemy trawienne, czy astma, a także zwiększa odporność. Ze swojego kuchennego doświadczenia powiem tylko, że jajecznica na oleju kokosowym to istne niebo w gębie, szczególnie dzięki temu, że ma bardzo delikatny smak!

Mleczko kokosowe jest z kolei bardzo popularne w kuchni azjatyckiej, a także u osób źle znoszących, lub po prostu unikających mleka krowiego. Świetnie komponuje się z brzoskwinią, ananasem czy mango. Z powodzeniem można go używać jako bazę do słodkich kremów czy koktajli. 

A wiórki kokosowe? Można z nich wyczarować pyszne mleko kokosowe, mąkę kokosową, dodać do koktajli, ciasta czy oczywiście do owsianki. 


A dziś, z pomocą przyjaciółki, wyczarowałam pyszny deser, w którym znalazły się i wiórki kokosowe i mleczko: brzoskwinie i ananasy zapiekane w kremie kokosowym z kruszonką z mąki kukurydzianej i wiórek kokosowych. Na gorąco - pycha!

Czego potrzebujesz?
- 4 brzoskwinie
- 1/2 ananasa
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 50 g masła (prawdziwego)
- 2 łyżki cukru pudru (polecam zmielenie cukru brązowego, chociaż ja akurat nie miałam takiej możliwości)
- 1 łyżka cukru brązowego
- 3 łyżki melasy z chlebka świętojańskiego (karob z melasą o płynnej konsystencji - kolejny produkt o bardzo szerokich właściwościach zdrowotnych)
- 200 g wiórek kokosowych
- 400 ml mleczka kokosowego


Mąkę ugniatamy z masłem i 1 łyżką cukru pudru, na koniec dodajemy około 60 g wiórek kokosowych. Ugniecione ciasto chowamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażalnika na ok. 20-30 min.


W tym czasie drylujemy brzoskwinie i kroimy w dość grube półksiężyce, podobnie robimy z ananasem. Owoce układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy jedną łyżką cukru pudru. 



W blenderze miksujemy 140 g wiórek kokosowych - tak żeby zaczął z nich powoli wyciekać tłuszcz. Następnie dolewamy mleczko kokosowe, 3 łyżki melasy i 1 łyżkę cukru brązowego. Wszystko blendujemy na w miarę gładką masę, przelewamy do garnka i podgrzewamy. Gorącym kremem zalewamy wcześniej przygotowane owoce. 


Na wierzch na tarce ucieramy ciasto. Tak przygotowany deser zapiekamy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu z piekarnika! :)

Więcej o właściwościach kokosu:

You Might Also Like

6 komentarze

  1. Poezja smaków! :) uwielbiam kokos i wszytsko co kokosowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś tam uwielbiałam wszystko co kokosowe! W tej chwili zostało już tylko uwielbienie do rafaello :P, a całej kokosowej reszty unikam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nadzieję, ze się nie obrazisz, jak podkradnę Ci przepis ;) wygląda przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Korzystaj śmiało! Mam nadzieję, że będzie Ci smakowało! :)

      Usuń
  4. Kocham słodkie przepisy, a zwłaszcza, jeśli jest w nich dużo owoców - ratunek dla osoby, która ma uczulenie na czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń

Archiwum bloga

Partnerzy

Jestem Fitbeactive.pl Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów JemyZdrowo.pl