Kruche z wiśniami i brzoskwiniami!

22:46

Weekendy poza Poznaniem są niezwykle owocne w wypieki - w Gdańsku powstało marchewkowe i tarta z jabłkami, a w Międzychodzie trzy bezglutenowe ciasta. Może to kwestia felernego poznańskiego pieca, który nie zachęca do pieczenia...
A oto i one - wypieki z międzychodzkiej fabryki ciast!
1. Wegańskie muffinki z przyprawami piernikowymi.
2. Bananowiec z jabłkami i jagodami goja, przekładany powidłami śliwkowymi.
3. Kruche ciasto z wiśniami i brzoskwiniami.


Dzięki przesympatycznej kuchennej współpracy z siostrą chłopaka (Beata! Wypatruję rychłej powtórki) poznałam dwa nowe wypieki, które z radością wrzucam na bloga i na pewno staną się stałym programem rodzinnych impreza ;)

A ostatnia pozycja to bez wątpienia mój numer 1 na liście bezglutenowych ciast! Absolutny faworyt jak na razie. Wypiek jest nieco czasochłonny, ale oj, jak warty tego czasu!

Czego potrzebujesz?

Owoce:
- 1 słoik wiśni z kompotu/zalewy, bez pestek
- 3/4 puszki brzoskwini



Ciasto:
- 300 g mąki ryżowej
- 6 żółtek
- 300 g masła
- 3 łyżki cukru pudru (użyłam zwykłego, ale polecam zmielić w młynku cukier brązowy!)
- 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia




Krem:
- 2 budynie waniliowe
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1/2 szklanki oleju




Najpierw zabieramy się za ciasto:

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder zagniatamy mocno z masłem. Dodajemy żółtek i ponownie dokładnie ugniatamy. Rozdzielamy ciasto na dwie części: jedna - 3/5 ciasta, drug - 2/5. Chowamy do woreczków foliowych i zamrażamy (1-2h powinno wystarczyć.)



Po tym czasie blachę o wymiarach ok. 35x22 cm smarujemy oliwą i przykrywamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta (3/5) ścieramy na tarce i wykładamy równomiernie na blachę, przyklepując. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 15 minut.
Pieczemy i następnie dokładnie wystudzamy.




Czas na krem! 
Białka dokładnie ubijamy mikserem na gęstą pianę. Stopniowo, aby dobrze się wymieszało, dodajemy cukier, budynie waniliowe, a na koniec powoli wlewamy olej. Powstały krem wykładamy na zimny już spód, równomiernie rozprowadzając. Na to wykładamy owoce i nożem lub czymś w rodzaju łopatki lekko wciskamy owoce w krem. 



Na wierzch ucieramy resztę ciasta, tak aby powstała gruba warstwa kruszonki. 
Ciasto pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni. 

Po wystudzeniu wierzch możemy posypać cukrem pudrem. 

Spróbujcie! Naprawdę warto - ciasto w żaden sposób nie odbiega od wyrobów z pszenicy :)

You Might Also Like

1 komentarze

Archiwum bloga

Partnerzy

Jestem Fitbeactive.pl Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów JemyZdrowo.pl