Pasta z białej fasoli z ziołami.

10:50


Kremy, pasty, smarowidła - uwielbiam w każdej postaci!
Jest to najlepsze urozmaicenie wafli ryżowych czy bezglutenowego chleba. Sklepowe wersje past mają w sobie ogrom tłuszczy oraz ulepszaczy i rzadko kiedy można je określić jako "zdrowe czy korzystne dla organizmu." A z tymi domowymi można eksperymentować na różne sposoby! Szczególnie, że są zwykle tak łatwe w przygotowaniu!


Ostatnio moim faworytem stała się pasta z białej fasoli. Wyszła tak smaczna, że wyjadałam ją łyżeczką prosto z pudełka, a miała w sobie zaledwie pięć produktów, które są chyba w każdej kuchni.

Niestety, zauważyłam, że fasola po ugotowaniu bardzo szybko traci świeżość. Trzeciego dnia po ugotowaniu zwykle wydziela już niezbyt przyjemny zapach i nie zachęca do dalszego spożywania, a czy będzie ona w formie fasolek czy pasty, zepsuje się tak samo szybko. Dlatego jeśli będziecie ją przygotowywać, weźcie to pod uwagę! Zresztą, o odpowiednio szybką konsumpcję pasty raczej bym się nie martwiła :) 

Czego potrzebujesz? 
- szklanka suchej fasoli,
- 6-7 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz dla smaku


Fasolę namaczamy dzień wcześniej, następnie gotujemy w osolonej wodzie do pełnej miękkości. Studzimy.
Wszystkie składniki (prócz soli) wrzucamy do blendera i miksujemy - można dolać odrobinę wody lub więcej oliwy, jeżeli jest problem z blendowaniem przez zbyt gęstą konsystencję. Solimy na końcu do smaku, jeżeli jest potrzeba. Ja zwykle past już nie solę, ponieważ smak ziół i oliwy w zupełności mnie zadowala. 

To teraz, albo smarujemy kanapkę, albo bierzemy łyżeczkę i jemy prosto z pojemnika! :)

You Might Also Like

2 komentarze

  1. świetna pasta! uwielbiam tego typu przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To postaram się przygotować coś jeszcze niedługo :)

      Usuń

Archiwum bloga

Partnerzy

Jestem Fitbeactive.pl Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów JemyZdrowo.pl