Czekoladowa pasta z awokado i karobu.

13:28



Kilka dni temu natknęłam się na przepis na domową Nutellę robioną z awokado i słodkiego kakao. Nie był to pierwszy raz, kiedy przeczytałam o tym ciekawym pomyśle, ale dotąd nie brałam go pod uwagę ze względu na alergię. Jednak gdy robiłam ciasto bananowe ze śliwkami, w którym wykorzystałam karob, pomyślałam: "a może warto spróbować?" 

Nie wiem czy istnieje zdrowsza wersja kremu czekoladowego. Zamiast cukru użyłam miodu, o wartościach odżywczych karobu już pisałam, a awokado jest z kolei owocem o ogromnym potencjalne zdrowotnym - zawiera bardzo dużą ilość tak korzystnych dla organizmu tłuszczy jednonienasyconych i omega-3, minerałów i witamin, m.in. A, B, E. Awokado dzięki zawartości tłuszczy pozytywnie wpływa na pracę mózgu, oczu i serca, zmniejsza też ryzyko wystąpienia cukrzycy i poprawia przyswajanie minerałów. Z kolei wysoka zawartość potasu obniża ciśnienie krwi. Owoc ten ma też właściwości przeciwnowotworowe. 

Pastę robi się dosłownie 3 minuty, a daje masę radości i co ważniejsze - nie uczula! 

Czego potrzebujesz?
- 1 dojrzałe awokado
- 3 łyżeczki karobu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mleka roślinnego/krowiego
- szczypta soli

Awokado obieramy i wraz z pozostałymi składnikami wrzucamy do blendera.
To wszystko! Kromkę chleba z kremem można posypać jeszcze płatkami migdałów czy słonecznikiem.



źródła: http://www.naturalnews.com/040067_avocado_cancer_prevention_superfood.html

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Hamburg Glinde17 maja 2015 07:58

    Co to jest karob?
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny przepis:) zrobiłam ten kremik już kilka razy :) zajadam jak lody:D łyżeczką... no a czasem na chlebek - też cudnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Archiwum bloga

Partnerzy

Jestem Fitbeactive.pl Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów JemyZdrowo.pl