Ciasto bananowe ze śliwkami i karobem.

10:42



Tak się zarzekałam, że ciast za często nie robię, a tu kolejny wytwór! Może niejako podyktowany przez fakt, że miałam do wykorzystania bardzo dużo śliwek. Albo po prostu miałam ochotę na coś słodkiego... :)

Pomijając drobne problemy z przypalającym piekarnikiem, jestem naprawdę zadowolona z efektu. Przede wszystkim dlatego, że przepis jest mój! Poprzeglądałam niektóre propozycje, ale ostatecznie zdecydowałam się na mały ryzyk fizyk i intuicję, którą gdzieś już tam w małym stopniu na pewno nabyłam. Pierwszy raz też wykorzystałam banana do wiązania ciasta i muszę przyznać, że naprawdę odegrał znaczącą rolę w tym cieście. Placek jest dobrze związany i wilgotny.


Wykorzystałam też karob, który od dłuższego czasu leżał u mnie schowany głęboko w kuchennej szafce. Karob, czyli jak ja to nazywam: kakao dla alergików, ponieważ z powodzeniem używany jest jako alternatywa dla czekolady, a nie uczula! Znany też pod nazwą "chlebek świętojański." Ma podobną barwę do kakao, chociaż jest jaśniejsze, a w smaku nie aż tak gorzkie. Warto podkreślić, że karob ma bardzo korzystny wpływ na organizm ludzki - jest wskazany przy astmie, niskiej odporności, alergiach (!!), polio. Poleca się go nawet palaczom!
Po więcej informacji odsyłam tu: Karob - właściwości
Karob wkomponował się w ciasto idealnie, a po dokładniejszym poczytaniu o jego właściwościach na pewno nie schowam go już tak głęboko ;)

Czego potrzebujesz? 

- 1 1/3 szklanki mąki, w tym: 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej, 5 łyżek mąki gryczanej, reszta mąki ryżowej,
- 1 łyżka karobu (myślę, że spokojnie można dodać więcej. Jako, że to był eksperyment, to nie chciałam przesadzić.)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 dojrzałe banany
- 4 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- ok. wydrylowanych 12 śliwek


I zgodnie z zasadą: suche produkty (mąka, karob, proszek, cukier) do jednej miski, a mokre (jajka, olej, jogurt) do drugiej. Po dokładnym wymieszaniu składników, łączymy zawartości misek ze sobą.

Banany rozgniatamy na osobnym talerzyku i dodajemy do powstałej wcześniej masy.



Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką kukurydzianą. Wykładamy ciasto na blaszkę.
Śliwki kroimy na pół lub ćwiartkę i delikatnie wykładamy na wierzch ciasta.

Pieczemy w ok. 180 stopniach przez 30-35 minut. (Czas i temperatura podane w przybliżeniu, bo niestety mam piec bez termometru i piekę w dużej mierze "na oko")


You Might Also Like

5 komentarze

  1. "Ma podobną barwę do kakaa"- hymmm, czy jako studentka prawa i osoba prowadząca blog nie uważasz, że powinnaś dbać o poprawną formę językową i tym samym użyć słowa "...do kakao"?
    Kakaa i tym podobnych używa się w bardzo potocznej, swobodnej polszczyźnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę - poprawione. A bez uszczypliwości też można zwracać uwagę.
      Mimo wszystko dziękuję i postaram się w przyszłości pisać bezbłędnie :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, ciasto prezentuje się bardzo efektownie, aż nabrałam ochoty, by coś upiec:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się! Polecam, tym bardziej, że robi się je szybciutko :)

      Usuń
  3. Zazdroszczę intuicji cukierniczej :D o ile ja mam kuchenną to w cieście zawsze coś zepsuje ;) bardzo ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń

Archiwum bloga

Partnerzy

Jestem Fitbeactive.pl Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów JemyZdrowo.pl