Aromatyczne ciasto marchewkowe.

17:29



Pieczenie ciast jest tą sferą gotowania, w której poruszam się na razie dość niepewnie. Nigdy dużo nie piekłam, a jak już się tego podejmowałam, to zawsze był to jabłecznik – najlepszy na świecie, naprawdę! Ale na tym kończył się zakres moich wypieków. Prawdziwą rewolucją był dla mnie okres Wielkanocy, gdy upiekłam trzy ciasta, a każde było naprawdę pyszne! Cały czas próbuje zrobić bezglutenowe muffinki, z których będę w pełni zadowolona. Po trzech próbach szukam dalej. Zostawiłam więc na razie te małe babeczki w spokoju i zabrałam się za swoje pierwsze w życiu ciasto marchewkowe. Przejrzałam kilka przepisów, zmieniłam mąkę i proporcje, z racji alergii zrezygnowałam z orzechów i stworzyłam swój przepis:

Czego potrzebujesz?

Ciasto:
- 250g mąki: pół na pół gryczana i ryżowa,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej (normalnie użyłabym jednej, a drugą dałabym proszku do pieczenia, ale niestety bezglutenowy proszek mi się skończył, a w zwykłych sklepach jest raczej niedostępny. Mimo wszystko ciasto ładnie wyrosło.)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 zmielone goździki
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 zmielona kulka ziela angielskiego
- ¾ szklanki brązowego cukru
- szczypta soli
- 1 jabłko
- 2 marchewki
- 3 jajka
- ¼ szklanki oleju rzepakowego


 Wszystkie suche produkty, tj. mąkę, cukier, przyprawy i sodę mieszamy w jednej misce.
W drugiej misce mieszamy jajka z olejem i dolewamy je do suchych produktów. Dokładnie wszystko mieszamy.
Marchewkę i jabłko obieramy. Jabłko kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy do garnuszka i gotujemy do miękkości (bez wody). Następnie ugniatamy w ten sposób, żeby powstało coś w rodzaju puree.
Marchew ucieramy na tarce (na dużych oczkach) i wraz z jabłkiem dodajemy do wcześniej powstałej masy.


Okrągłą formę do ciasta cienko smarujemy tłuszczem, następnie wykładamy ciasto.
Pieczemy 35 min w 175 stopniach lub do suchego patyczka.
Ciasto zostawiamy do ostygnięcia.


 Krem:
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki śmietanki 18%
- 3 łyżeczki stevii

W wypadku kremu stevia sprawdziła się idealnie (a nie nadaje się do wszystkiego)! Krem wyszedł słodki i bardzo smaczny. Do serka mascarpone dodałam ok. 2 łyżek śmietanki 18%, aby uzyskać rzadszą konsystencję. Wszystkie przepisy na krem miały w składzie dużą ilość masła. Sam serek ma już wysoką zawartość tłuszczu, a śmietanki użyłam malutką ilość, więc dość znacznie udało mi się zredukować kaloryczność. A krem wyszedł rewelacyjny, więc masło wydaje mi się tu zbędnym dodatkiem.
Krem nakładamy na ciasto jak będzie ono już zupełnie wystudzone.
Z wierzchu można posypać orzechami czy cynamonem. Ja oczywiście wybrałam tę drugą opcję :)


Przyznaje szczerze, że jestem mile zaskoczona efektem tej pierwszej próby, a moje odczucia potwierdziła rodzina. Najwięcej znaczyła dla mnie opinia Taty, który nieczęsto je coś słodkiego i naprawdę musi Mu wtedy smakować. A ciasto określił jako: rewelacja! Dzięki korzennym przyprawom i aromatycznemu zapachowi ciasto idealnie nadaje się na okres zimowy i na pewno pojawi się na naszym wigilijnym stole :) 

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Zrobilam dzisiaj. Wyszlo pycha! Dodalam jeszcze zmielone orzechy i musialam sie troche podratowac odrobina mleka bo bylo za geste, ale ogolem ciasto super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie! Cieszę się, że smakowało! U mnie w rodzinie to ciasto pojawia się teraz na każdej imprezie ;)

    OdpowiedzUsuń

Archiwum bloga

Partnerzy

Jestem Fitbeactive.pl Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów JemyZdrowo.pl