Babka z białą czekoladą.

23:36


Jest jeszcze jedna rzecz, którą jadam tylko na Wielkanoc - gotowana babka z czekoladową polewą. 
Ale niestety, ani babki, ani czekoladowej polewy jeść nie mogę, bo w jednym jest pszenica, a w drugim kakao, czyli kolejny AZS-owy zakaz.

Udało mi się jednak znaleźć przepis na babkę piaskową z samej mąki ziemniaczanej. A polewa? Jak nie z mlecznej czekolady, to czemu nie z białej? W końcu tam kakaa nie ma. No to jazda!



Czego potrzebujesz?
(inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-piaskowa-jak-puch---bezglutenowa)

- 320 g mąki ziemniaczej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 5 całych jajek
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- aromat, np. waniliowy

Foremkę do babki (taką, która ma co najmniej 2,5l pojemności) natłuszczamy masłem i wysypujemy mąką - ja użyłam mąki migdałowej. 

W pierwszej kolejności ubijamy jajka mikserem na gładką puszystą masę, stopniowo dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia cały czas mieszając. Alternatywnie dolewamy kilka kropel aromatu. Następnie do całości stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną, cały czas miksując - powstaje gładka, delikatna masa, która już wygląda niesamowicie apetycznie! 



W tym czasie roztapiamy masło w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Roztopione masło powoli dolewamy do powstałej już masy, jednocześnie miksując. Tak powstałą masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika.





Babkę pieczemy około 1 godziny, w temperaturze 170 st. Uwaga - rośnie intensywnie! :) 
Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy, dopiero potem zabieramy się za polewę.



Polewa:
- 2 łyżki mleka
- 100 g białej czekolady
- 20 g masła

Składniki wrzucamy do małego garnuszka, roztapiamy i polewamy ostudzoną już babkę. Gotowe :) 


Coraz bardziej nie mogę się doczekać niedzieli...!

You Might Also Like

0 komentarze

Archiwum bloga

Partnerzy

Jestem Fitbeactive.pl Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów JemyZdrowo.pl